Om

För ganska många år sedan fick jag idén att läsa mig jorden runt. Från början tänkte jag mig att det skulle bli en, i vissa fall två, böcker per land, och att det bara skulle vara romaner. Författarens nationalitet var inte så viktig, utan det viktiga var att boken utspelar sig i rätt land. Helst ville jag undvika böcker som utspelar sig i flera länder, men man kanske inte kunde vara så petig med det när det gäller mer udda länder.

Jag började samla böcker, men det blev aldrig av att påbörja projektet. Sedan dess har jag haft perioder när jag har samlat böcker med tanke på projektet, och i second hand-butiker har jag hela tiden plockat på mig böcker som utspelar sig i olika länder.

Det finns många sätt att lägga upp ett sånt här projekt. Det var verkligen inte en unik idé jag fick, och alla har ju sina egna regler. Min boksamling har blivit rätt så spretig med åren. Här finns romaner, noveller, reseskildringar, biografier, barnböcker och något enstaka seriealbum. Inte alla håller de sig prydligt inom nationsgränserna. Och det är inte en eller två böcker per land längre, vissa länder finns inte med alls, vissa har jag enorma mängder från. Särskilt USA och Storbritannien är kanske onödigt väl representerade. Det är ju inte som om jag aldrig läser böcker från de länderna annars … Men å andra sidan var ju just de böckerna böcker som jag ändå ägde och tänkte läsa.

Somliga läser i bokstavsordning efter land, men jag kommer läsa enligt hur länderna ligger geografiskt. En logisk resrutt, om man nu kan påstå att det finns någon logik i ett sånt här stolleprov.

“Avresan” blir i maj 2015 och den första etappen blir Afrika. Europa och Sverige kommer sist. För om jag inte skulle orka hela vägen så är det inte hela världen (hoho!) om den etappen inte kommer med. Men varför skulle jag tröttna på att läsa böcker?