60. Looking for Transwonderland

Looking for Transwonderland: Travels in Nigeria
av Noo Saro-Wiwa
Land: Nigeria
Originalets titel: – (2012)
Översättare: –

Noo Saro-Wiwa och hennes syskon växte upp i Storbritannien, och såg inte fram emot sina vistelser i Nigeria under loven. Nigeria var hett och saknade moderna bekvämligheter och nöjen. Det var också oroväckande – förväntades de flytta dit en dag? Efter att hennes far, författaren och aktivisten Ken Saro-Wiwa, avrättades av regimen 1995 så upphörde resorna dit.

Noo Saro-Wiwa blev journalist och bestämde sig många år senare för att göra en resa och återupptäcka landet där hon föddes. Som barn tillbringade hon oftast loven hos sina släktingar, men hennes far tog vid ett tillfälle även med henne och ett par av hennes syskon på en längre resa för att visa dem landet. I den här boken gör hon en ännu mer ambitiös rundtur och besöker många olika platser runt om i Nigeria. Jag har ju läst en hel del romaner som utspelar sig i landet nu, och det är intressant att läsa en journalistisk skildring också.

Vi får läsa om Noo Saro-Wiwas upplevelser på alla möjliga och omöjliga platser, allt från naturreservat till nedgångna nöjesfält. Vad är sig likt och vad har förändrats sedan hon var barn? Och hur förändras hennes egen syn på landet nu när hon för första gången ser det med vuxna ögon. Resan väcker också minnen, många av dem färgade av sorg efter fadern och en bror, som gick bort ung.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *