58. The Fishermen

The Fishermen
av Chigozie Obioma
Land: Nigeria
Originalets titel: – (2015)
Översättare: –

En stad i Nigeria på 90-talet. En far blir förflyttad av sin arbetsgivare, och kommer bara hem till sin fru och sina barn ett par gånger i månaden. Men han tänker att han kommer ha samma pli på sina barn som innan även om han inte är närvarande, även om hans fru ber honom tänka om och inte tacka ja till den nya tjänsten. Och det blir som hon befarat. Hon har fullt upp med sitt jobb och de minsta barnen, och de fyra äldsta sönerna tar tillfället i akt att strunta i läxorna och i stället hitta på annat på sin fritid. Och det de intresserar sig mest för att att gå ner till floden och fiska. Den här floden har dåligt rykte och ingen annan fiskar i den. Bara bröderna och några av deras kompisar. Men en dag träffar de en galning där – alla i stan vet vem han är, han är skrämmande och anses kunna förutspå framtiden. han säger något till pojkarna och efter det är den äldste av bröderna som förvandlad. Och detta är bara början på de tragiska händelser som nästan oundvikligt följer på varandra.

Jag tyckte att detta var en riktigt bra bok. Sidorna nästan flög fram och jag gillade berättartekniken. Det kändes också som att mitt Jorden runt-projekt har gett utdelning här, för den här boken utspelar sig ju nästan i nutid (90-talet, som sagt) – bröderna spelar datorspel och allt – men det finns också ett släktskap med den värld som skildras i ”Allt går sönder” (som nämns flera gånger i boken) och ”Konkubinen”, som ju utspelar sig innan eller precis i början av kolonialiseringen av landet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *