36. Svart barn

Svart barnSvart barn
av Camara Laye
Land: Guinea
Originalets titel: L’Enfant noir (1953)
Översättare: Ingemar och Mikaela Leckius

”Svart barn” är en skildring av Camara Layes barn- och ungdomstid i Guinea på 30- och 40-talet. Flera skolminnen är negativa – pennalismen i skolan i hemstaden och den bristande kvaliteten på undervisningen den första tiden på gymnasiet – men i båda fallen löste sig problemen så småningom, och de allra flesta minnena är ljusa. Barndomen beskrivs som väldigt lycklig, inte minst besöken hos mormor på landet, och många händelser rent av som magiska för ett barn. När boken skrevs bodde Camara Laye i Frankrike och det vilar ett nostalgiskt skimmer över både barndom och hemland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *