35. The King of Kahel

The King of KahelThe King of Kahel
av Tierno Monénembo
Land: Guinea
Originalets titel: Le roi de Kahel (2008)
Översättare: Nicholas Elliott

Huvudpersonen i ”The King of Kahel” är baserad på en verklig person, men man är mycket noga med att påpeka att boken är en roman.

Aimé Olivier de Sanderval var en fransk entreprenör och upptäcktsresande som på 1880-talet reste till Västafrika. Det här var på den tiden när alla europeiska länder började skaffa kolonier i Europa, men Sanderval var mer ute efter att skaffa sig ett eget land, där han skulle bli kung. Som man ju gör. Han tänkte på antingen Tonkin (i nuvarande Vietnam) eller Fouta Djallon ( i nuvarande Guinea), men det blev Fouta Djallon, eftersom han tyckte att Afrika verkade mer spännande och han tyckte bättre om namnet Fouta Djallon. Att Fouta Djallon redan hade en kung var tydligen inte så viktigt för Sanderval. Han såg för sig att han skulle bli en bättre kung, och han skulle införa europeiska seder och framför allt bygga järnväg. Självförtroendet var det inget fel på, men att genomföra planen visar sig vara svårare än förutsett. Vad tänker de egentligen, de som offrar allt för den här typen av vansinniga planer?

Jag tyckte väl att det blev lite trögläst, även om det ofta var dramatiska händelser och gärna en lite humoristisk ton. Sanderval blir lite löjlig med sina stora planer. Som att han fortfarande leker upptäcktsresande hemma i trädgården, fast nu med livet som insats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *