32. Reading the Ceiling

Reading the CeilingReading the Ceiling
av Dayo Forster
Land: Gambia
Originalets titel: – (2007)
Översättare: –

Ayodele ska ut med sina kompisar och fira sin artonårsdag. Hon har också bestämt att den här dagen ska hon ha sex för första gången. Hon vet inte med vem, men hon har gjort en lista över tänkbara kandidater. Killen hon är kär i, en annan kille som är ganska tråkig men som hon vet gillar henne och några till. Det viktiga är inte vem, utan att det blir av.

Vad hon inte vet är att hennes liv kommer gestalta sig på helt olika sätt beroende på vem det blir. Vi får läsa tre olika versioner av Ayodeles liv. Kanske flyttar hon utomlands, kanske blir hon kvar i Gambia. Kanske blir hon gift, kanske blir hon mamma, kanske förlorar hon en närstående. Bekymmer får hon väl i vilket fall som helst. Kanske slutar det lyckligt.

Jag gillar idén med de olika liv som hon skulle kunna leva, men det gällde att koncentrera sig så man kom ihåg hur alla karaktärer hade det i just den version man läste för tillfället. även om boken inte utspelade sig helt och hållet i Gambia, så kändes det som en perfekt bok att läsa för att få en liten aning om landet. Man fick ju så många historier och miljöer i en och samma berättelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *