30. He Sleeps

He SleepsHe Sleeps
av Reginald McKnight
Land: Senegal
Originalets titel: – (2001)
Översättare: –

Bertrand Milworth är en afroamerikansk antropolog som har rest till Senegal för att samla in vandringshistorier (alltså urban legends). Men i själva verket reser han snarare från något än till något, hemma håller hans äktenskap på att falla sönder. I Dakar får han hjälp att hitta ett hyresrum, och i samma lägenhet bor även en senegalesisk familj, Alaine, Kene och deras lilla dotter. Alaine är en blandning av vänskaplig och fientlig. På nätterna hör Bert hur paret har högljutt sex i rummet bredvid och han drömmer om Kene. Överhuvudtaget drömmer han mycket i Senegal, både om Kene och helt andra saker. Han kan inte minnas att han någonsin har drömt i USA. Han sover mer här också. Mycket, mycket mer. Det är kanske något som är fel.

Boken berättas dels i tredje person, dels genom Berts dagböcker och brev. Det handlar mycket om förhållandet som afroamerikaner som Bert har till Afrika, och tvärtom, vad folk han möter tycker om att han kommer och ska studera dem. Samtidigt handlar det om Berts uppväxt i USA. Han tänker mycket på att han alltid har varit tillsammans med vita kvinnor, och vad det beror på egentligen.

Det tog lång tid att läsa ”He Sleeps”. Ofta var det faktiskt ganska tråkigt med alla de här breven och dagboksanteckningarna. Ibland var det förstås intressant eller spännande också. Här fanns också mycket mer miljöbeskrivningar än i de andra böckerna jag har läst om Senegal, säkert för att det är en ny och exotisk miljö för berättaren. Så det passade bra att avsluta Senegaletappen med den här boken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *