21. Pojken som levde med strutsar

Pojken som levde med strutsarPojken som levde med strutsar
av Monica Zak
Land: Västsahara
Originalets titel: – (2001)
Översättare: –

En tvåårig pojke kommer bort från sin mamma och resten av sitt följe under en sandstorm i Sahara. Efter sandstormen är landskapet helt förändrat och man kan inte hitta platsen där han försvann. Och han kan inte ha överlevt länge, det är ingen idé att leta.

Men Hadara hittas av ett strutspar som bestämmer sig för att ta hand om honom som om han var deras egen unge. Han gör en hel del saker som strutsar inte förstår sig på, han är relativt långsam och det är konstigt att han aldrig verkar bli fullvuxen. Men å andra sidan kan han göra mycket med sina händer som en struts inte klarar, som att befria strutsungar som har trasslat in sig i snår.

Så småningom börjar Hadara dock ställa frågor som hans föräldrar inte kan eller vill svara på. Varför ser han inte ut som de andra strutsarna till exempel? Varför har han otydliga minnen som inte verkar ha med strutsarnas liv att göra? Samtidigt har folk fått nys om att det lär leva en pojke med strutsar i öknen och man funderar på hur de ska utnyttja en sådan sensation. Pojken måste fångas in förstås, och det ska göras film och skrivas böcker om hur han anpassas till civilisationen. Om detta vet Hadara inget, han tror att han lever tryggt hos sin strutsfamilj.

Spännande bok med stark Djungelbokskänsla. I ett efterord berättas också om hur författaren träffade Hadaras son i ett västsahariskt flyktingläger i Algeriet. Det verkar som om historien berättas som om den vore sann, men det känns ju väldigt otroligt att den faktiskt skulle vara det.

Monica Zak har skrivit ännu en bok om Hadara, ”Dansa med strutsar”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *