11. De utsatta

De utsattaDe utsatta
av Maïssa Bey
Land: Algeriet
Originalets titel: Cette fille-là (2001)
Översättare: Monica Malmström

Malika, bokens berättare, är en av de intagna på någon sorts institution, ett pampigt men förfallet hus från kolonialtiden som är hem åt människor som t.ex. kan vara psykiskt sjuka eller gamla som inte har någon annan som kan ta hand om dem. Men så finns det också en del yngre kvinnor som påstås ha en psykiskt sjukdom men som egentligen inte har det. De är bara utstötta, anses som stötande för moralen.

Malika berättar deras historier. Hur har deras liv sett ut innan de kom hit och vilka händelser ledde fram till att de blev intagna här? Malika är inte intresserad av medlidande eller försoning. Hon är arg.

Det är svårt att beskriva romanen. Det är nästan som att det egentligen är en novellsamling som hålls samman av Malikas berättelse och av det gemensamma tema som är de här kvinnornas utsatthet. Ja, inte bara deras. Vore det inte just de här så vore det väl några andra.

De här tre senaste böckerna om Algeriet som jag har läst beskriver så olika världar att jag knappt kan förstå att det är samma land. Från ”Enstörig” i en miljö som man lätt kan relatera till, till det exotiska i ”Öknens skördar” och så till samhället med de stränga reglerna som beskrivs i ”De utsatta”. ”Öknens skördar” beskriver ju en helt annan kultur förstås. Och när det gäller de andra båda böckerna så utspelar sig ju ”Enstörig” i urbana kretsar. Alyas mamma är fransk, grannfamiljen har bott i Tyskland, alla är moderna och sekulära. Kvinnorna i ”De utsatta” kommer i allmänhet från små byar och man har ingen vidare utbildning. Men det är också olika tider. Kanske är det det som spelar in. I så fall är det ju trist att utvecklingen går åt det här hållet.

Jag är förresten mycket fascinerad av omslaget (gjort av Victoria Bergmark tror jag). På nära håll ser det mest ut som ojämna ränder och man kan ana en bild, men på långt håll eller om man låter det röra sig så framträder bilden tydligt. Här syns den nog också ganska bra eftersom formatet är mindre än i verkligheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *