10. Öknens skördar

Öknens skördarÖknens skördar
av Michel Goeldlin
Land: Algeriet?
Originalets titel: Les moissons du désert (1984)
Översättare: Ragna Essén

Jag är inte helt säker på att den här boken utspelar sig i Algeriet. Det finns några namn på platser och jag hittade något med ett liknande namn på kartan. Det berget ligger i alla fall i södra Algeriet. Låt oss säga Algeriet alltså. Vi något tillfälle korsar man en nationsgräns, så det måste utspela sig i ytterligare ett land. Kanske Niger eller Mali. Nationsgränserna är kanske inte så viktiga eftersom det här handlar om ett nomadfolk, tuaregerna. Och i synnerhet när det handlar om en tuareg som gör stora uppoffringar för att hålla fast vid den traditionella livstilen.

För länge sedan ska Sahara ha haft ett helt annat klimat, och ett betydligt rikare växt- och djurliv. Men huvudpersonen Brahm har levt hela sitt liv i samma läger. Även om man lever som förr, och i teorin alltid är beredd att resa vidare, så har många oaser torkat ut och det blir för långa avstånd utan vatten för att kunna flytta med barn och getter. Men när Brahm upptäcker att man har uppfört en anläggning för att utvinna olja ett par dagsresor från lägret så ser han det som ett hot. Han ville inte att han eller hans son ska ha den sortens liv och efter ett långt övervägande bestämmer han sig för att ändå försöka korsa öknen med sin familj.

Det är intressant att läsa om livet i lägret och den strapatsrika resan mot söder. Goeldlin och hans fru (fotografen Yucki Goeldlin, självklart är det en av hennes bilder på omslaget) levde visst en tid med tuareger, så han bör ha haft en viss inblick i deras livsstil. Men jag tyckte också att det var lite segt att läsa. Det är som att Brahm mer är en representant för någonting än en trovärdig person, och då är han ändå en av de få i boken som har fått lite personlighet. Tyvärr blir jag inte så engagerad i hans eller familjens öde. Men det kan ändå vara värt att läsa boken för miljöernas skull.

Jag kom att tänka på detta: ”Öknens skördar” är skriven 1984 och av allt att döma utspelar den sig då. ”Enstörig” utspelar sig i slutet av 70-talet. Jag tror att båda utspelar sig i Algeriet, och om ”Öknens skördar” inte utspelar sig där så är det ju definitivt i ett av grannländerna. Alltså ungefär samtidigt och (troligen) i samma land. Men ändå i två fullständigt olika världar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *