6. Kärleken, kriget

Kärleken, krigetKärleken, kriget
av Assia Djebar
Land: Algeriet
Originalets titel: L’amour, la fantasia (1985)
Översättare: Ingvar Rydberg

1830 kommer den franska flottan till Alger och under flera år erövras Algeriet. Fruktansvärda scener utspelar sig. Källorna är franska. Erövrarna har ofta själva skildrat hur de angrep befolkningen. Många år senare följer en algerisk pappa sin dotter till den franska skolan. När jämnåriga flickor stängs in i hemmet så fortsätter flickan gå till skolan, hon bär inte slöja, hon får en fransk utbildning. Hon får mer frihet än andra algeriska kvinnor, men hon hamnar också lite utanför deras gemenskap. Det blir också lite dubbelt, att hon tack vare att landet inte är fritt själv får frihet. Och att vissa saker bara kan sägas på arabiska och vissa bara på franska. Detta var också orsaken till att Djebar skrev sina böcker på franska.

I mitten av 1900-talet är det krig igen. Nu kämpar det algeriska folket för att befria sig från Frankrike. Nu får kvinnorna komma till tals. Ibland är tonen nästan som om det är sagor som berättas, men så småningom får jag intrycket att det handlar om samtal eller intervjuer med kvinnor om deras minnen från kriget. (Boken är från 80-talet, så det har bara gått en 20-25 år sedan kriget.) Någon följde efter sina bröder som kämpade mot fransmännen. Någon fick sitt hem och sina ägodelar förstörda för att ha hjälpt rebellerna. Alla har förlorat familjemedlemmar. Och så är det den där frågan som man knappt vågar ställa, ”led du skada?”. Alla vet vad det betyder.

Det är så många olika saker som berättas i den här romanen (memoaren? essän? dokumentärromanen?) att jag knappt begriper hur Djebar fick ihop det till en enda bok. Men hon lyckades. Och den är helt perfekt för mitt ”resa genom att läsa”-syfte. jag har svårt att tänka mig att någon av mina andra utvalda böcker ger en tydligare bild av Algeriet.

Jag kom förresten att tänka på att i en deckare av Stieg Trenter så hittar man en dolk som kommer från en organisation som kämpar för Algeriets frihet. Jag minns inte längre hur den kom in i bilden (var den en viktig ledtråd eller en red herring?), men det tyder åtminstone på att frihetskriget var en stor händelse som man följde med i även i utlandet. Tidigare hade jag dock inte hört talas om det, utöver att jag väl kunde ha räknat ut att något hade hänt eftersom Algeriet inte tillhör Frankrike nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *