Hej Algeriet

Jag rör mig (högst inbillat) lite västerut från Tunisien och hamnar i Algeriet. Av en händelse kollade jag nyligen upp vilket som är Afrikas största land och det visade sig vara Algeriet. (TP med vänner på nyår. Vilket är Afrikas största land? Sudan! Jag tänkte: stämmer det fortfarande efter att Sydsudan blev självständigt? Det gjorde det inte, Sudan är numera ”bara” tredje störst.) Det här gäller förstås det till ytan största landet. Störst befolkning har väl Nigeria?

Jag har bullat upp med några böcker som utspelar sig i Algeriet och mest ser jag fram emot att läsa Assia Djebar. Jag har hört mycket bra om henne och hon var ju också en av de författare som folk brukade gissa på skulle få nobelpriset i litteratur. Nu dog hon ju 2015 så det blev inte så.

När jag läste ”Det här är vår tid” så nämndes det att en av de intervjuade kvinnorna (Amira) och hennes vänner dansade till en hit av en algerisk sångare. Intressant med tanke på att mitt nästa land skulle bli Algeriet. Men det visade sig ju vara en låt som jag hade hört massor av gånger. Den var ju en hit i Sverige också … 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *