5. Det här är vår tid

Det här är vår tidDet här är är vår tid
av Fanny Härgestam
Land: Tunisien
Originalets titel: – (2014)
Översättare: –

Hur jasminrevolutionen inleddes har jag ju läst om, men vad hände sedan? I ”Det här är vår tid” följer journalisten Fanny Härgestam fyra tunisiska kvinnor under åren 2012-2014, medan Tunisiens nya grundlag skrivs.

Tre av kvinnorna är folkvalda politiker och inblandade i arbetet med grundlagen. De tillhör tre olika partier och har olika idéer om hur grundlagen borde se ut. Meherzia Labidi var vice talman för den konstituerande församlingen och enligt hennes Wikipediaartikel har hon kallats den högst uppsatta folkvalda kvinnan i Mellanöstern. Intressant att få en så provat bild av henne som man får i den här boken. Man får inte bara följa politikerna på jobbet, utan även i hemmet. Meherzia (alla kallas för sina förnamn i boken) tillhör det islamistiska partiet Ennahda och hennes partikamrater vill gärna att muslimska värderingar ska synas i grundlagen. Många av dem har erfarenhet av förföljelse och fängslanden under Ben Ali-regimen.

Å andra sidan har vi Selma Mabrouk (Wikipedia), som representerar ett socialdemokratiskt parti och som anser att grundlagen bör vara mer sekulär och som reagerar inför formuleringar som hon tycker inte främjar jämlikhet mellan könen. Den tredje politikern, Mabrouka Mbarek (Wikipedia), tycker jag inte att jag får samma grepp om som de båda andra. Jag har inte räknat efter, men det känns som att det är färre kapitel om henne. Men det kanske helt enkelt är så att hon har varit borta från Tunisien i perioder. Både hon och Meherzia har levt i exil – Mabrouka i stort sett i hela sitt liv – och hon har man och små barn i USA.

I början tar sig alla an arbetet med tillförsikt, men det visar sig vara svårare att rösta igenom en grundlag än vad man kanske hade väntat sig. Varenda formulering vrids och vänds på för att de flesta ska kunna acceptera den. Samtidigt växer missnöjet bland befolkningen över att arbetet med grundlagen drar ut på tiden. Många tycker att det var bättre förr. Det är en turbulent tid med flera politikermord. Och arbetet och stressen sliter också på politikerna.

Långt ifrån händelsernas centrum lever den fjärde av de intervjuade kvinnorna, ”Amira”. Medan de andra ändå är överens om att det var bra att diktatorn störtades så medförde revolutionen bara elände för Amira. Hon är ointresserad av politik, men hennes man sköts till döds när han demonstrerade under revolutionen. Visserligen anar man så småningom att äktenskapet inte riktigt var någon dans på rosor, men hon har det ändå sämre nu. Hon känns som en partytjej, men nu är hon ung änka och mamma till tre barn i en liten håla som till stor del bebos av mannens släktingar som alla verkar bedöma och kritisera henne. Snacka om kontrast mot de tre politikernas liv!

Mycket intressant bok, och oväntat spännande för att handla om politiskt arbete. Jag tänker mig att Fanny Härgestam har lyckats fånga just den här perioden i Tunisiens historia. Och jag kan tänka mig att det har hänt massor sedan 2014. Inte bara bra saker, det är ju mest de dåliga som blir nyheter. Men jag har ju läst berättelser om tortyr och försvinnanden under Ben Alis regim i både den här boken och i ”Tunisian girl”, och så är det väl inte nu i alla fall?

2 reaktioner på ”5. Det här är vår tid

  1. Veldig interessant med en bok som omhandler kvinnene i landet, både de som står i det politisk og de(den) andre kvinnene. Ofte er det jo gjerne mennene som er fremtredende skikkelser. Det er et spennende leseprosjekt du holder på med her, en verdensomlesning 😀

    1. Ja, det var fascinerande läsning det här. Man fick veta mycket både om politiken och om vardagen. Jag hoppas att jag har fått tag på lika bra böcker om alla de andra länderna, men jag tror inte att jag har det. Inte för ALLA länderna. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *