57. Double Yoke

Double Yoke
av Buchi Emecheta
Land: Nigeria
Originalets titel: – (1982)
Översättare: –

Ete Kamba och Nko träffas på en fest hemma hos hennes släktingar i hans hemby. De blir förälskade i varandra, men det finns mycket som trasslar till deras förhållande. Vi vet redan från början att det verkar vara över, och så småningom får vi reda på vad som har hänt.

Båda två blir antagna till universitetet. Ete Kamba har oroat sig för att han inte ska vara bland de som lyckas med inträdesprovet. Samtidigt känns det som att Nko måste vara lite diskret med att hon har kommit in, för att inte skada Ete Kambas självkänsla. Livet i hembyn och livet på universitetet skiljer sig ganska mycket åt, men för Nko är det en särskild svår balansgång. Hon ska både vara modern och traditionellt sedesam. Även om det är en viss professor som är den värsta personen i den här berättelsen så har jag ändå svårt att känna någon sympati för Ete Kamba i slutändan. Han verkar inte alls kunna leva sig in i Nkos omöjliga situation, utan uppvisar i stället en otrevlig dubbelmoral. (Bara en sån sak som att efter att Ete Kamba och Nko har sex för första gången så blir han arg och besviken på att hon inte längre är oskuld. Som om han inte var delaktig i detta.) Och så känner han sig illa behandlad.

Tyvärr tyckte jag att boken var lite tråkig. Det kändes som att personerna blev för platta och budskapet för uppenbart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *