55. En halv gul sol

En halv gul sol
av Chimamanda Ngozi Adichie
Land: Nigeria
Originalets titel: Half of a Yellow Sun (2006)
Översättare: Joakim Sundström

Olanna och Kainene är tvillingar, och deras nyrike far försöker ordna med fördelaktiga äktenskap för dem. Män med makt och inflytande, som kan ge flickornas far fördelar i affärsvärlden. Men Kainene är varken vacker eller tillmötesgående, och Olanna flyttar till den mindre staden Nsukka, långt från Lagos, för att leva med Odenigbo, en universitetslärare utan större inkomster eller inflytande. Det var inte vad Olannas föräldrar hade tänkt sig. Och Olanna som är uppvuxen med pengar och allt av moderna bekvämligheter, hur ska hon klara sig på ett ställe som Nsukka?

Ugwu är en pojke från landsbygden som har turen att få sköta Odenigbos hushåll. För honom är det spännande att få lära sig om den stora världen, alla moderna bekvämligheter som finns i huset och att lyssna på Odenigbos och hans vänners politiska diskussioner medan han själv serverar förfriskningar. Dessutom kommer ju husbonden kosta på honom en utbildning så småningom. När han får höra att det ska komma en kvinna till huset blir han först misstänksam, men snart lär han sig tycka bra om Olanna.

Richard har kommit till Nigeria för att han är mycket intresserad av en speciell sorts gammalt konsthantverk. Han passar inte så bra in bland de andra engelsmännen i landet, som mest ägnar sig åt ytliga nöjen. Han har ju ett genuint intresse för landets kultur. På en fest träffar han så en kvinna som han blir fascinerad av, nämligen Kainene.

Vi följer Olanna, Ugwu och Richard dels under tidigt sextiotal, när deras vägar korsas för första gången, dels under sent sextiotal, när mycket har hunnit hända. För dem privat förstås, men framför allt har Biafra, landsdelen där Olanna, Odenigbo och Ugwu bor, utropats som självständig stat och krig utbryter med Nigeria. Det verkar ju ha varit mycket uppmärksammat på sin tid, jag är för ung för att ha hört så mycket om det. Det som man framför allt minns (har hört om) är ju de svältande barnen i Biafra, de som drabbades av bristsjukdomen kwashiorkor. Olannas och Odenigbos dotter, som de kallar Baby, är en av de som hamnar i riskzonen för undernäring när kriget når Nsukka och de tvingas fly. Olanna har alltid försökt skydda Baby från farliga och smutsiga miljöer, men nu gäller det bara att försöka överleva. Ugwu måste också skyddas. Hon vill inte att han ska tvingas bli soldat. Samtidigt hoppas alla på det som verkar alltmer omöjligt – att Biafra ska segra.

Den här boken passar alldeles utmärkt i mitt projekt, jag får lära mig mycket om platsen och tiden. Men samtidigt blir jag också engagerad i personerna och deras liv. Mycket bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *