37. Ancestor Stones

Ancestor StonesAncestor Stones
av Aminatta Forna
Land: Sierra Leone
Originalets titel: – (2006)
Översättare: –

Abie lever sedan många år i Storbritannien. Hon har man och barn där, och har bara varit på kortare besök i Sierra Leone med dem. Men nu får hon ett brev om att familjen kaffeplantage är hennes och hon reser dit, ensam den här gången. Detta är ramberättelsen, men större delen utgörs av det fyra av Abies fastrar berättar om sina liv. Alla har olika mödrar – Abies farfar hade totalt elva fruar – och åldersspannet är stort. Den äldsta fasterns barndom var helt annorlunda än den yngstas, och allihop har upplevt väldigt olika saker i sina liv. Skillnaderna beror ofta just på vem som var deras mor.

Samtidigt som man läser om fastrarnas liv får man också följa landets historia, från tiden som brittisk koloni till inbördeskriget på 90-talet. Jag visste inte ens att det hade varit inbördeskrig. Jag måste väl nästan ha hört talas om det, men jag kom inte ihåg det.

I en del recensioner skriver man förresten av boken utspelar sig i ett fiktivt land som påminner om Sierra Leone, men när t.o.m. väckelsepredikanten i början är en person som verkligen har funnits så kan jag inte tänka mig annat än att det verkligen är Sierra Leone som det utspelar sig i, även om orten som Abies familj kommer från är påhittad.

”Ancestor Stones” är den bästa boken jag har läst hittills i mitt projekt! Riktigt bra roman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *