Hejdå Marocko

Det har blivit dags att summera Marocko, som bjöd på sju böcker och en film. Ni förstår kanske varför varje land tar så lång tid?

Det var magisk realism i ”Den ödesdigra natten” av Tahar Ben Jelloun, en upprorisk ung man i Driss Chraïbis ”Enkelt förflutet” och hämmad girl power i Fatima Mernissis ”Dreams of Trespass”.

Hippieliv hos Esther Freud i ”Gräsligt, trippat” , klasshat i ”Kungens dag” av Abdellah Taïa och förfärliga villkor för ”Kvinnor i arganträdets skugga” av Damia Oumassine. (Jag kom förresten att tänka på en annan bok när jag läste den, ”Sånt jag berättar för Allah” av Saphia Azzedine.  Jag läste den för några år sedan. Jag tror inte man får reda på exakt var den utspelar sig, men författaren är fransk-marockansk, så …)

Mycket av det här var väldigt seriöst och jobbigt att läsa, så det var skönt att avsluta med äventyr och romantik i filmen Casablanca och Jane Johnsons roman ”The Tenth Gift”.

Ska jag tipsa om en bok så är det ingen tvekan om saken – läs ”Dreams of Trespass”! Här kunde jag verkligen förstå och identifiera mig mer personerna i boken, trots att de lever i en värld som känns väldigt annorlunda än min egen. Mycket intressant bok överhuvudtaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *