Casablanca

casablanca2I mitt projekt är det ju meningen att böckerna ska utspela sig i ett visst land, det spelar ingen roll vilken nationalitet författaren har t.ex. Det kommer nog finnas en hel del böcker där författaren aldrig har satt sin fot i landet hen berättar om. Så varför inte också passa på att äntligen se Casablanca. Den utspelar sig trots allt i Marocko – säkert det mest kända av allt som utspelar sig i Marocko – även om den absolut inte är inspelad där. Allt är inspelat i studio.

Jag är inte så insatt i vad som hände i Marocko under andra världskriget. Det har liksom inte dykt upp i några böcker, förutom ett hastigt omnämnande i Fatima Mernissis ”Dreams of Trespass”. Jag tror väl inte man blir så mycket klokare av att se Casablanca heller, det är ju mest om en kärlekshistoria och ett dilemma som huvudpersonerna ställs inför. Men ska man tro filmen (och det vet jag inte om man kan) var Casablanca en genomfartsort för flyktingar från Europa som försökte ta sig vidare till Amerika via Lissabon. En krånglig väg, men gränserna var stängda. Marocko var franskt men ännu ej ockuperat. Men man måste få visum för att kunna resa till Lissabon. Och för det måste man muta en tjänsteman. Många av flyktingarna har varit i Casablanca i flera år och de är desperata. Jag läste att många av skådespelarna verkligen hade flytt från Europa, och att detta gav extra känsla till vissa av scenerna.

Rick Blaine driver Rick’s Café Américain, en bar med illegal spelverksamhet som också är något av en samlingspunkt för flyktingar och de som passar på att tjäna pengar på flyktingarna. Rick själv är en cyniker och lever efter devisen ”I stick my neck out for nobody”. Tills Ilsa Lund kommer in på caféet och vänder uppochner på hans liv. Igen. De har ett förflutet tillsammans och han kan inte förlåta henne för vad hon gjorde mot honom då. Nu är hon här med en annan man, en man som är viktig för kampen mot nazisterna. Han måste ta sig till Amerika för att kunna fortsätta sitt arbete därifrån – det finns inte en chans att han kommer överleva annars. Rick råkar ha kommit över visum, men bara för två personer. Vilka två?

Jag tyckte att det var en rätt bra film. Men jag vet inte om jag tyckte att den var fantastisk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *