17. Kvinnor i arganträdets skugga

Kvinnor i arganträdets skuggaKvinnor i arganträdets skugga
av Damia Oumassine
Land: Marocko
Originalets titel: L’Arganier des femmes égarées (1998)
Översättare: Kristina Ekelund

Jag hade inte hört talas om arganträd tidigare. Jo, de använder oljan till hudvård i ”Dreams of Trespass”. Tydligen växer det bara vilt i delar av Marocko. Arganträdet i boken finns i byn Tizinoualt och för ett par hundra år sedan levde en helig man, Sidi Hmad, här. Han talade mycket om kvinnors värde och rättigheter, och fortfarande kommer kvinnor till arganträdet under den berbiska högtiden moussem. Fast nu av ett helt annat skäl. De kvinnor som inte har lyckats bli gifta signalerar genom att stå under arganträdet att de söker en man. De hoppas på det bästa, men det är väl inga drömprinsar som dyker upp direkt. Trots allt är det ju bättre än inget.

Man får ta del av tre kvinnors historia. Hafsa är inte en av de tillresta ensamstående kvinnorna – hon bor i byn och är gift. Hon var tjänsteflicka i ett annat hem och blev gravid med mannen i huset, så hon blev bortgift med en gammal gubbe. Själv är hon bara tonåring och redan missnöjd med hur livet har blivit. Hon som kommer från en så stolt släkt, även om de är fattiga.

Mailouda var gift en gång men valde att lämna allt. Fast hennes nya liv med en grupp kringresande underhållande blev inte som hon hade tänkt sig, och nu hoppas hon på någon sorts nystart vid arganträdet. Fatima är journalist. Hon är ursprungligen från Marocko men bor i Paris, och nu är hon utsänd för att göra ett reportage om högtiden och arganträdet. Trots att hon är född i den här delen av landet känner hon inte till något om det här. Hon har valt att vara lite undercover för att lättare kunna prata med kvinnorna som samlas vid trädet.

Ganska intressant, men lite väl mycket om förvecklingarna som uppstår när en grupp från ett universitet som är i Tizinoualt för att forska om sederna kring moussem misstar Fatima för att vara en av de vanliga kvinnorna under arganträdet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *